Tygo Gernandt duikt voor EO-serie in de wereld van jeugdcriminaliteit
vrijdag 5 februari 2021

Tygo Gernandt duikt voor EO-serie in de wereld van jeugdcriminaliteit

Vanaf 18 maart is Tygo Gernandt weer op NPO 3 te zien met een nieuwe EO-serie. In Tygo in de jeugdcriminaliteit kijkt Tygo in vier afleveringen verder dan korte, stereotype nieuwsitems met geblurde gezichten. Hij gaat op zoek naar de verhalen en complexe wereld achter de misdrijven.

Een wereld tussen eigen verantwoordelijkheid en oneerlijke achterstand. Tussen pamperen en compleet loslaten. Wie zijn deze jongeren? Hoe zijn de jongeren in deze criminele wereld gekomen? En hebben deze jongeren de veerkracht om er weer uit te komen?

Op zoek naar antwoorden volgt Tygo jongeren die veelvuldig in aanraking komen met justitie, zoals jeugdige drugsdealers en jongeren die geweldsdelicten plegen. Hij ontmoet hun families en de hulpverleners die er alles aan doen om hen op het rechte pad te krijgen.

Talentvolle jongens
Tygo is begaan met het lot van deze jongeren: “Ik vind het zo bizar wat ik ben tegengekomen. Om te zien hoe kinderen, want dat zijn het, zich begeven in deze wereld. Ik ben boos en verdrietig. Om het systeem en om die gasten. Maar ik heb ook hoop dat zij hieruit kunnen ontsnappen. Ik zie vaak talentvolle jongens, die het in zich hebben om eruit te komen.”

Ondanks zijn betrokkenheid probeert Tygo het grotere plaatje te zien: “Ik hoop dat mensen naar deze serie kijken om te begrijpen hoe jongeren in deze situatie terecht kunnen komen, niet om hen te veroordelen.”

Jeugdcriminaliteit is vorig jaar voor het eerst in tien jaar toegenomen, blijkt uit cijfers van de politie. Ook het recidivecijfer baart zorgen: ruim 38 procent van de jongeren die een misdaad begaat, komt opnieuw in de criminaliteit terecht. Voor deze jongeren lijkt crimineel gedrag een gewoonte te zijn waarbij ze zich niets aantrekken van hun directe omgeving.

Derde serie
Voor Tygo is het de derde serie die hij maakt voor voor de EO in samenwerking met Man op de Maan, onderdeel van SimpelZodiak. Eerder was hij te volgen in de series Tygo in de GHB en Tygo in de psychiatrie. De nieuwe serie Tygo in de jeugdcriminaliteit is te zien vanaf donderdag 18 maart om 21.00 uur bij de EO op NPO 3.

Bron: EO/BM
Foto: EO

Bericht delen