Dinsdag 16 januari 2018

Twee nieuwe adjuncten voor NOS Nieuws

Bart Leferink en Aletta Oosten zijn per 1 februari de nieuwe adjunct-hoofdredacteuren van NOS Nieuws. Hoofdredacteur Marcel Gelauff maakte de benoeming woensdagmiddag op de NOS-redactie bekend.

“Met de komst van de adjunct- hoofdredacteuren is de hoofdredactie van NOS Nieuws vanaf begin 2012 op volle sterkte,” aldus Gelauff, die voormalig hoofdredacteur Hans Laroes in juli opvolgde. De vierkoppige hoofdredactie, naast Marcel Gelauff bestaande uit plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en de twee nieuwe adjunct-hoofdredacteuren, is journalistiek eindverantwoordelijk voor alle uitingen van NOS Nieuws op radio, televisie, internet en mobiel.

Bart Leferink is afkomstig uit eigen huis. Hij kwam na een studie Journalistiek en een loopbaan bij de Arnhemse Courant, Omroep Gelderland en de NCRV in 1995 bij de NOS in dienst. Daar begon hij als economieverslaggever, eerst bij het NOS Radio 1 Journaal en vervolgens bij het NOS Journaal. In 2008 werd hij plaatsvervangend chef van de binnenlandredactie. Een jaar later volgde zijn huidige functie van chef van de Haagse redactie van NOS Nieuws. Leferink zegt enorm vereerd te zijn met zijn benoeming. “We staan aan de vooravond van veel vernieuwingen, in een tijd dat we meer dan in het verleden moeten bewijzen dat we onvermijdelijk zijn. Om dan adjunct-hoofdredacteur te zijn is voor mij, en ik weet dat het klinkt als een open deur, een geweldige uitdaging. Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier in Den Haag gewerkt, en ik verheug me erop om met energie en elan in mijn nieuwe baan aan de slag te gaan”, aldus Leferink.

Aletta Oosten begon in 1984, na een studie Journalistiek, als redacteur bij NOS radio. Na een kort uitstapje naar Radio West werkte zij tussen 1988 en 1994 bij het NOS Jeugdjournaal als redacteur, eindredacteur en verslaggever. Daarna volgden journalistieke functies bij de VPRO en NOVA om in 2004 als eindredacteur bij het NOS Journaal terug te keren.

Sinds 2007 werkt ze bij de actualiteitenrubriek EenVandaag, waar ze eindredacteur is. “Ik vind het een grote eer dat ik in deze uitdagende tijden van digitale veranderingen mede leiding mag geven aan het dagelijkse journalistieke proces bij de grootste en meest toonaangevende nieuwsorganisatie van Nederland. De ambitie van de NOS om de snelste, de meest betrouwbare en leidende nieuwsbron op internet, radio en televisie te zijn, dat is waarvoor ik me met groot enthousiasme ga inzetten,” zegt Oosten.

Gelauff is blij dat de hoofdredactie wordt versterkt met twee ervaren journalisten. “De hoofdredactie van NOS Nieuws is nu compleet. Aletta en Bart zullen zich met name richten op het dagelijkse journalistieke proces op de redactie en dat zo veel mogelijk in continuïteit doen. Dat vind ik belangrijk want NOS Nieuws is een grote redactie en alle digitale ontwikkelingen zorgen voor veel veranderingen in de journalistiek en de nieuwsvoorziening in een tijdperk waarin mensen zeven dagen per week 24 uur per dag het laatste nieuws willen volgen.”

Bron: NOS

Bericht delen