Twee Amelanders vervolgd voor incident met PowNed-ploeg tijdens Sunneklaas
donderdag 11 juli 2024

Twee Amelanders vervolgd voor incident met PowNed-ploeg tijdens Sunneklaas

Het Openbaar Ministerie vervolgt twee Amelanders voor het incident met een PowNed-cameraploeg op het eiland. Het gaat om een man van 23 en een man van 32.

Journalisten van omroep PowNed kwamen op 5 december vorig jaar naar Ameland om een reportage over Sunneklaas te maken. Dat is een alternatief Sinterklaasfeest dat alleen op het Waddeneiland wordt gevierd. Bij het feest zijn geen mensen van buitenaf welkom.

Sommige bewoners van het eiland wilden voorkomen dat de journalisten het eiland betraden. Daarom vielen ze de journalisten aan. Daarbij sprongen sommigen op de auto van de PowNed-ploeg. Ook zijn de journalisten achtervolgd en meerdere keren klemgereden.

“Bij het verlaten van de boot in de haven op Ameland zijn de drie mannen, terwijl ze in hun auto zaten, opgewacht door meerdere personen. Hierbij ontstond een dreigende situatie. De twee verdachten hadden daarbij volgens het OM een actieve rol”, schrijft het OM.

Volgens het OM hebben de verdachten twee medewerkers van PowNed en hun chauffeur belet om een reportage te maken over het Sunneklaasfeest. Ook wordt beide verdachten openlijke geweldpleging tegen en het bedreigen van de drie mannen ten laste gelegd. De verdachten waren volgens het OM ook betrokken bij een gevaarlijke achtervolging.

“Wij zijn blij dat het OM heeft besloten tot vervolging over te gaan”, reageert PowNed-voorzitter Dominique Weesie tegenover ANP. “Laat het ook een duidelijk signaal zijn dat geweld tegen journalisten niet wordt getolereerd.”

Bron: Nu.nl/BM
Foto: Verslaggever Aryan Parsa van PowNed

Bericht delen