TV-video markt groeit naar 2,2 miljard euro
dinsdag 21 april 2020

TV-video markt groeit naar 2,2 miljard euro

De omzet uit televisie- en videodiensten in Nederland groeide met 3,2 procent naar 2,24 miljard euro in 2019, waarbij de omzet uit Over the Top (OTT) videodiensten, zoals Netflix, steeg naar 350 miljoen euro. Dit blijkt uit het recent gepubliceerde Dutch TV-Video Market rapport van Telecompaper over de Nederlandse TV-video markt in het vierde kwartaal van 2019.

Voor 2020 verwacht Telecompaper een positieve invloed op de omzet uit OTT-videodiensten door de komst van Disney+ en in minder mate door Apple TV+, terwijl de coronacrisis ertoe kan bijdragen dat huishoudens minder snel tv-abonnementen opzeggen en eventueel nog meer OTT-videodiensten gaan stapelen.

Uit het rapport blijkt verder dat het aandeel van OTT-videodiensten groeide naar bijna 16 procent in 2019 vergeleken met 13 procent in 2017, voornamelijk door de groeiende omzetten van Netflix en Videoland. In het laatste kwartaal van 2019 komt daar ook nog Disney+ bij, dat in één kwartaal het langer in Nederland actieve Amazon Prime Video voorbijschoot.

Ziggo is de grootste TV-video aanbieder van Nederland met een marktaandeel van 47,3 procent in 2019, dalende van meer dan 49 procent in 2018. KPN is nummer twee met 25,4 procent na een kleine marktaandeel groei in 2018 en Netflix volgt met 11,3 procent ook na een kleine groei in 2019. Na de top drie volgen de traditionele tv-aanbieders Canal Digitaal en Caiway met 3,5 procent en 2,3 procent en is Videoland de tweede OTT-video speler in Nederland met iets meer dan 2 procent marktaandeel.

Een negatief effect van de coronacrisis is te verwachten voor premium sport aanbieders Fox Sports en Ziggo Sport Totaal aangezien die diensten volledig afhankelijk zijn van live sport evenementen, die op dit moment niet meer plaatsvinden en uitgesteld worden tot in (voetbalcompetities) en na de zomer (Tour de France, andere wielrenwedstrijden) of zelfs tot 2021 zoals de Olympische Spelen en het Europees Kampioenschap Voetbal.

Bron: Telecompaper/BM

Bericht delen