Tv-reclamemarkt in 2020 gedaald naar € 753 miljoen
dinsdag 9 maart 2021

Tv-reclamemarkt in 2020 gedaald naar € 753 miljoen

De tv-reclamemarkt voor spot- en non-spotbestedingen is in 2020 uitgekomen op € 753 miljoen. Dat is een daling van 9,1 procent ten opzichte van 2019.

De tv-markt heeft zich redelijk hersteld na een dramatische eerste helft. De tv-reclamemarkt groeide in de tweede helft van het jaar met 3,4 procent, waar deze in de eerste helft van het jaar nog daalde met 22,8 procent. Dit zijn enkele uitkomsten uit het TV Jaarrapport 2020 dat op 9 maart door Screenforce is gepubliceerd. Noemenswaardig is de bijzondere groei van de spotmarkt in het vierde kwartaal met 8,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019.

Reclamemarkt

Spotbestedingen en non-spotbestedingen
In 2020 is het aantal tv-adverteerders gegroeid naar 1.095. In totaal is voor € 669 miljoen geïnvesteerd in spotcampagnes op de tv- en online videoplatforms van de Screenforce broadcasters, een daling van 8,8 procent ten opzichte van 2019. Screenforce schrijft het snelle herstel van de tv-bestedingen toe aan de nieuwe realiteit waar veel adverteerders in de zomer toe omschakelden. Gecombineerd met het massale bereik van tv en de centrale rol van tv ten tijde van de pandemie heeft dit geleid tot een snel herstel van de tv-bestedingen.

De omvang van de non-spotmarkt bedroeg in 2020 € 84 miljoen, een daling van 11,6 procent. Deze daling was sterker dan die op de spotmarkt en is veroorzaakt door herijking van de samenwerking op de online platforms tussen broadcasters en social influencers.

Tv-Schermtijd naar recordhoogte in 2020
In 2020 hebben we meer naar het tv-scherm gekeken, in totaal 206 minuten per dag. Dat is 7 procent meer dan in 2019. Er is vooral meer gekeken tijdens de eerste lockdown. Maar ook tijdens de tweede lockdown zat Nederland massaal aan het tv-scherm gekluisterd. Nog nooit lag de tv-schermtijd zo hoog als in het afgelopen jaar.

Lineair (live) en uitgesteld bij elkaar kijken we 159 minuten per dag naar de programma’s van de tv-zenders. Dat is goed voor een stijging van 3 procent. Naast de tv-zenders bekijken we per dag 46 minuten content van andere platforms. Dit zijn vooral de Video On Demand platforms als Netflix, YouTube, Videoland, Disney+ en Amazon Prime. Deze vorm van kijken is met 31 procent sterk gegroeid ten tijde van de lockdown.

Over Screenforce
Screenforce is de Nederlandse tv-marketingorganisatie. Haar doel is om adverteerders en mediabureaus te helpen om het beste te halen uit reclame rond premium videocontent. Screenforce verzorgt informatie over tv en andere premium videoplatforms, biedt services aan adverteerders en bureaus en vertegenwoordigt de belangen van de Screenforce participanten op het gebied van public affairs. In Screenforce participeren de vier tv sales houses Ster, ORN, Ad Alliance en Talpa Network.

Bron: Screenforce/BM

Bericht delen