Dinsdag 16 januari 2018

Tv-reclamemarkt in 2012 € 962 miljoen

De netto bestedingen voor tv-reclame zijn in 2012 uitgekomen op  € 962 miljoen, een daling van 5,4 procent. Vorig jaar werd € 846 miljoen uitgegeven aan spot advertising en meer dan € 116 miljoen aan non-spot advertising (sponsoring).

De aanhoudende recessie en het teleurstellende EK voetbal zijn duidelijk van invloed geweest op de bestedingen in de tv-reclamemarkt. Ten opzichte van 2011 zijn de netto tv-bestedingen aan spot in 2012 gedaald met 5,9 procent.

De omzet aan spot bedroeg in het vierde kwartaal van vorig jaar € 255 miljoen. Non-spot advertising heeft minder last gehad van de economische situatie. Met een lichte daling van 2 procent is de non-spot omzet uitgekomen op € 116 miljoen. Omdat deze sponsoring vaak voor een langere periode wordt vastgelegd, reageert non-spot advertising minder snel op economische trends.

De omzet van online video advertising van de SPOT-zenders is in 2012 uitgekomen op € 9 miljoen, een daling van 20 procent ten opzichte van 2011. In deze economisch zware tijden concentreren adverteerders hun mediabudget op media met bewezen resultaten zoals tv, hetgeen ten koste gaat van jonge media als online video. Het snel groeiende aantal aanbieders van online video zorgt er bovendien voor dat het budget over steeds meer partijen wordt verdeeld.

In lijn met de inschatting van het CPB dat de economie zich in 2013 licht zal verbeteren gaat SPOT er vanuit dat de tv-bestedingen in 2013 ook voorzichtig zullen aantrekken. De eerste signalen op basis van het eerste kwartaal zijn positief. SPOT verwacht dit jaar af te sluiten met een groei tussen 1 procent en 3 procent. Weliswaar ontbreken grote sportevenementen als het WK-voetbal of de Olympische Spelen, maar een historische gebeurtenis als de inhuldiging van koning Willem-Alexander zal zeker zorgen voor een boost in kijktijd en tv-bestedingen, denkt SPOT.

Bron: SPOT

Bericht delen