Tv-programma’s maken steeds moeilijker door personeelstekort
woensdag 24 augustus 2022

Tv-programma’s maken steeds moeilijker door personeelstekort

De televisiewereld worstelt met een groot personeelstekort, waardoor het maken van nieuwe programma’s steeds moeilijker wordt. “Soms wordt het schema van een heel team omgegooid voor één geluidsman, die eerst een andere klus moet afmaken.”

De oorzaak van het personeelstekort is tweeledig: door corona zochten veel mensen een andere baan. Daarnaast is er ook meer werk door de opkomst van streamingdiensten als Videoland, Viaplay, HBO Max, Netflix en Amazon Prime Video die allemaal Nederlandse producties willen aanbieden.

In de televisiewereld is grote vraag naar camera- en geluidsmensen, eindredacteuren, editors en productieleiders. Veel producenten zijn begonnen met het zelf opleiden van mensen. Dit gaat niet snel genoeg om op korte termijn het tekort op te lossen. Het leidt tot meer werk en langere werkdagen voor huidige technici, merkt ook freelance geluidsman Rick Verbraak.

Hij werkt mee aan programma’s als Married at first sight, Overtreders en Je huis op orde. “Soms wordt het schema van een heel team omgegooid voor één geluidsman, die eerst een andere klus moet afmaken. Een deel van de oplossing voor het personeelstekort afgelopen jaar wordt geboden door onze zuiderburen. Maar alsnog staan wij maandenlang achter elkaar te knallen.”

Cameraman Jaap Hilhorst (Crossroads, Het Jachtseizoen, Ex on the Beach) heeft het ‘loeidruk’. “Ik zit tot februari vol. Het is het vele werk door de komst van streamers, maar aan de andere kant staan de jongeren ook niet massaal te springen om geluid- of camerawerk te doen. Televisie is niet zaligmakend meer. Overigens is dit niet alleen een probleem van technici, er is ook veel vraag naar goede editors, eindredacteuren en producers.”

Lees het complete artikel bij het AD hier

Bron: AD/BM
Foto: Jaap Hilhorst (Het Jachtseizoen)

Bericht delen