Woensdag 17 januari 2018

Tv-kijktijd daalt verder

Nederlanders kijken steeds minder televisie op hun reguliere toestel. De gemiddelde kijktijd per dag daalde het afgelopen jaar van 190 naar 182 minuten, een verlies van 4,2 procent. Op tablets en computers besteden we dagelijks zo’n vier minuten aan tv-programma’s.

Dat blijkt uit een voorlopige balans die Stichting KijkOnderzoek (SKO) op verzoek van De Telegraaf heeft opgemaakt. “De afname is iets minder sterk dan in 2015”, zegt SKO-directeur Bas de Vos. “Vorig jaar daalde de kijktijd met 4,8 procent. Maar ook nu is de terugloop het grootst onder jongeren, die deels in smartphone en tablet een alternatief hebben gevonden. Bij 6-12 jaar en 20-34 jaar was de afname 10 procent en onder 13-19 jaar zelfs 18 procent. Daar staat tegenover dat onder vijftigplussers de daling slechts 2 procent bedroeg.”

De gemeten tijd van 182 minuten betreft zowel reguliere uitzendingen als tv-programma’s die via de gemist-diensten op de ’gewone’ televisie worden bekeken. Het aandeel van uitgesteld kijken (binnen zes dagen) groeide van 6,1 naar 6,8 procent. In de berekeningen zijn de laatste weken van dit jaar nog niet meegenomen, maar de verwachting is dat de invloed daarvan op het totaal minimaal is.

Bron: De Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen