Dinsdag 16 januari 2018

TROS-directeur mist logica in Hilversum

TROS-directeur Peter Kuipers verbaast zich in De Telegraaf over het feit dat sommige publieke omroepen hun eigen belang boven de logica van de belastingbetalers plaatsen. Hij denkt aan een bestel dat bestaat uit vier grote clusters.

Kuipers: “Ik denk aan de combinaties NOS/NTR, EO/NCRV/KRO, VARA/VPRO/BNN/Powned en TROS/AVRO/MAX/WNL. Hoewel, WNL en Powned kunnen voorlopig misschien beter twee aparte omroepen blijven, omdat ze zich nog moeten bewijzen. Den Haag wil acht omroepen; nou, dan is er in deze opzet nog slechts ruimte voor twee die weigeren samen te werken”. Voor Kuipers is ook duidelijk wat er moet gebeuren met dwarsliggende omroepen. “Dan word je een B-omroep, met beduidend minder budget.”

Woensdag maakte De Telegraaf bekend dat de NTR niet met de NOS wil praten en in gesprek is met VPRO en AVRO. “Ook dat klinkt als een Hilversumse oplossing, waarbij niet al te veel verandert. Bovendien is de NTR een taakorganisatie met een wettelijke opdracht, het is toch raar wanneer deze aansluiting zoekt bij omroepen met een eigen ideologie? En met alleen gezamenlijk programma’s maken red je het niet. Wij werken bij EenVandaag nu ook al met de AVRO. Feit is dat we uiteindelijk naar minder organisaties toe moeten. Met clubs die wel goed bij elkaar passen.”

Tot daadwerkelijke fusies leidt het model van Kuipers echter niet. “Dat kan ook niet, want ons bestel bestaat uit afzonderlijke, ledengebonden omroepverenigingen, die staan ergens voor. Maar met vergaande samenwerkingen kun je wel een slag maken op gebied van huisvesting, het aantal directeuren en de ondersteunende afdelingen.”

Bron: De Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen