Top Gear misleidt kijker tegen regels BBC in
Het autoprogramma Top Gear van de BBC is op heterdaad betrapt op misleiding van de kijker. Een uitzending van vorige week bevatte een item over elektrische auto’s. Een van de auto’s die getest werd, was de Nissan Leaf. De batterij was heel snel leeg en dus concludeerden de presentatoren dat elektrische auto’s niet de toekomst zijn. Terwijl achteraf bleek dat de lege batterij door het programma in scène was gezet. En dat is tegen de regels van de BBC.
De BBC onderscheidt zich in Groot-Brittannië van andere media, omdat er geen reclame wordt uitgezonden en de omroep geen eigenaar heeft met zakelijke belangen. Maar nog belangrijker zijn de redactionele richtlijnen, waarin onder andere staat dat misleiding van de kijker absoluut verboden is. Iets waar het autoprogramma, één van de succesformules van de BBC, zich niet aan houdt.
In de bewuste aflevering was het de bedoeling dat presentatoren James May en Jeremy Clarkson in twee verschillende elektrische auto’s een ritje naar de plaats Cleethorpes maakten. The Guardian schrijft dat het programma op heterdaad betrapt is op het misleiden van kijkers tijdens de bewuste uitzending. Clarkson zat achter het stuur van de Nissan Leaf. De auto strandde in Lincoln en haalde de eindbestemming in eerste instantie niet. De presentatoren moesten hem duwen naar een oplaadpunt, maar dat lag kilometers buiten Lincoln. Uiteindelijk konden ze terecht bij een universiteit. “Elektrische auto’s zijn niet de toekomst,” zo luidde de conclusie.
De Nissan bevat echter veel elektronica die de batterij controleren. Wanneer deze leeg dreigt te raken volgen er waarschuwingen. Gebleken is dat Nissan de auto met volle batterijen afleverde, maar het programma liet de batterij tot veertig procent leeglopen voor May en Clarkson aan hun reis begonnen.
Volgens Ben Webster van The Times zou uit de navigatiegegevens ook blijken dat de Leaf rondjes heeft gereden om te zorgen dat de batterij precies in Lincoln leeg zou zijn. Toen Clarkson geconfronteerd werd met de feiten gaf hij toe dat hij wist dat de batterij van de auto niet vol was, toen hij aan zijn reis begon. “Maar dat is hoe televisie werkt,” aldus de presentator. Zo hoort het volgens de redactionele statuten van de BBC echter niet te gaan. Tenzij het programma blijkbaar Top Gear heet en er wereldwijd miljoenen aan verdiend kunnen worden.
Bron: Parool/Broadcast Magazine