Toms Schotland zondag van start op NPO 2
zondag 6 februari 2022

Toms Schotland zondag van start op NPO 2

Na het succes van Toms Engeland (2018) en Toms Ierland (2019) gaat journalist en presentator Tom Egbers opnieuw op reis, deze keer door Schotland. Het ruige land waar woeste mannen in kilt al doedelzak spelend en whisky drinkend de Engelse vijand bevochten.

Tom doorkruist in deze nieuwe zesdelige serie met zijn blauwe oldtimer het prachtige landschap en zoekt in Toms Schotland naar mooie verhalen en ontmoetingen om zo de Schotse, autonome ziel beter te doorgronden. Het programma is vanaf zondag 6 februari elke week om 20.25 uur te zien op NPO 2. Toms Schotland is geproduceerd door Blazhoffski en geregisseerd door Finbarr Wilbrink.

Tom Egbers ontdekt dat de brexit ook in Schotland voor veel onrust zorgt. De tegenstellingen zijn versterkt, de messen worden geslepen. Maar zal een onafhankelijk Schotland in de nabije toekomst werkelijkheid worden of blijft het bij mooie dromen? En hoe gespannen is de relatie tussen hen die resoluut willen breken met de Engelsen en die Schotten die juist dolgraag de Britse identiteit willen behouden?

In de eerste aflevering rijdt Tom in zijn oldtimer de grens van Engeland met Schotland over en hoe verder hij het land inrijdt, hoe luider de roep om Schotse onafhankelijkheid lijkt te klinken. Willen de Schotten echt van de Engelsen scheiden of zijn het slechts wat irritaties tussen geliefden? Op de Highland Games in Oban, waar ook Anne – de Princess Royal – als charmeoffensief haar opwachting maakt, denkt de lokale bevolking er het zijne van. Maar de doedelzakken zullen hoe dan ook blijven spelen, terwijl de sterke mannen uit de Hooglanden hun boomstammen werpen.

De overige afleveringen van Toms Schotland besteden aandacht aan armoede, het Schotse sporthart, de Schotse identiteit, Schotlands’ klimaatstrijd en de blik op de toekomst.

Bron: NTR/BM

Bericht delen