Article header image

Timmer: 'Publieke omroep sluit niemand uit'

De stelling dat de kijker door de publieke omroep niet meer wordt geïnformeerd, is een belediging voor honderden makers, schrijft directeur tv-programmering Gerard Timmer van de NPO in een opiniestuk op de site van De Volkskrant.

Hij reageert daarmee op een eerder stuk van Wouke van Scherrenburg, die het kwalijk vindt dat het VPRO-programma Tegenlicht mogelijk op een later tijdstip wordt geprogrammeerd als het geen 5 procent marktaandeel behaalt.

Timmer: ‘Tegenlicht is uitermate waardevolle televisie. Daar zijn we het over eens. Het programma slaagt erin grootscheepse veranderingen in de wereld vroegtijdig te signaleren. Ik kan u dan ook geruststellen: het voortbestaan van Tegenlicht stond en staat niet ter discussie.

Bij de Nederlandse Publieke Omroep praten we dagelijks over programma’s in termen van kwaliteit én bereik – die twee gaan hand in hand. Niet gedreven door ‘de terreur van de kijkcijfers’, maar door de intrinsieke wil dat kijkers ook kennis nemen van die kwaliteit. Dat is ons werk. U verklaart kijkcijfers tot een taboe. Zouden wij dat doen, dan zouden we onze rug naar de samenleving keren.

We nemen iedere kritiek serieus. Toch, uw bewering dat je bij de publieke omroep niet meer fatsoenlijk geïnformeerd wordt, is een belediging voor honderden makers. Zij tonen dag in dag uit uw ongelijk aan met programma’s als Brandpunt, Reporter, Argos, Nieuwsuur, Altijd Wat, Holland Doc, Andere Tijden, Slag om Nederland en Buitenhof.

Uw brief getuigt bovendien van een elitaire visie. In onze publieke taakopdracht hoort óók amusement; dat is wettelijk bepaald. Mediahistoricus Huub Wijfjes waarschuwde in de Volkskrant van 9 augustus: ‘We betalen de publieke omroep met zijn allen. Dan moet er ook voor iedereen geprogrammeerd worden. Als je die programma’s weghaalt, ontstaat een cultureel getto. Dan wordt dat belastinggeld alleen nog maar besteed aan de voorkeuren van een kleine elite.’

Mevrouw Van Scherrenburg, het is ons werk ons te verplaatsen in úw wereld en in die van alle Nederlanders; de publieke omroep sluit niemand uit. Kijkcijfers zijn daarbij slechts een middel. Kwaliteit is een voorwaarde. Anders dan u suggereert, is het ons ultieme doel alle Nederlanders te bereiken, met smalle en brede programma’s.’

Bron: NPO/Volkskrant

Bericht delen