Woensdag 17 januari 2018

Thijs Chanowski overleden

In een ziekenhuis in Alkmaar is Thijs Chanowski op 86-jarige leeftijd overleden. Chanowski was een veelzijdige televisieproducent, onder meer verantwoordelijk voor De Fabeltjeskrant en Paulus de Boskabouter.

Al begin jaren zestig richtte hij zijn eigen productiebedrijf op in Amsterdam. Halverwege de jaren zestig begon Chanowski met de productie van het kinderprogramma De Fabeltjeskrant, met (Engelse) poppen naar scenario’s van Leen Valkenier. “Oogjes dicht en snaveltjes toe”, dagelijks gingen talloze Nederlandse kijkbuiskindertjes ermee slapen.

Chanowski interesseerde zich al van jongs af aan voor technologieën, zag er de oneindige mogelijkheden van in en maakte er in zijn productiewerk voor tv en film veel gebruik van. Na De Fabeltjeskrant werkte hij als ondernemer/onderzoeker met technologiebedrijven (zoals Philips) mee aan de ontwikkeling van onder meer de beeldplaat en de chroma-key (het filmen tegen een blauw scherm waar later de achtergrond wordt ingevuld). Hij richtte zijn eigen multimedia-lab op. Medio jaren negentig werd hij aangesteld als buitengewoon hoogleraar databases en zoeksystemen aan de Universiteit van Amsterdam.

Bron: Telegraaf/BM

Bericht delen