The Raft beste Europese tv documentaire 2019
zaterdag 12 oktober 2019

The Raft beste Europese tv documentaire 2019

De VPRO-coproductie The Raft heeft in Duitsland de Prix Europa-mediaprijs ontvangen voor beste Europese televisiedocumentaire van 2019. ‘The Raft is een unieke mix van archiefmateriaal, onverwachte ontmoetingen en herinneringen. Geweldig camerawerk, zeer boeiende dramaturgie en een geweldige inzet van muziek maken deze documentaire een must see’, aldus de lofrede bij de uitreiking.

The Raft is een internationale coproductie van onder meer VPRO en het Zweedse Fassad Film, onder regie van Marcus Lindeen. De documentaire kijkt terug op een wetenschappelijk sociaal experiment van antropoloog Santiago Genovés uit 1973. Vijf mannen en zes vrouwen stappen in de zomer van dat jaar op een vlot voor een zeilreis van drie maanden. De kandidaten zijn zorgvuldig uitgekozen. Ze komen van over de hele wereld en zijn een mix van gender, religie en nationaliteit. De vrouwen hebben de macht en voeren de belangrijkste taken uit. De vraag is wat dit met de mannen doet en wat er verder tussen de deelnemers gebeurt.

In The Raft komen de overgebleven expeditieleden voor het eerst sinds 1973 bijeen. Op een replica van het vlot halen ze hun herinneringen op. Hoofd documentaire VPRO, Barbara Truyen, over The Raft: “Voor VPRO is experimenteren in ‘story-telling’ van groot belang en deze film laat op een originele en heerlijk speelse wijze zien wat voor impact dit sociale experiment heeft gehad op de opvarenden.”

The Raft is te zien op vpro.nl.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen