Article header image

TV-inkomsten Eredivisieclubs naar dieptepunt

De Eredivisie CV heeft de clubs laten weten dat er volgend jaar nog maar 35 miljoen tv-geld valt te verdelen. Dat is twintig miljoen euro minder dan in België. De tegenvallende inkomsten komen vooral door Eredivisie Live. Na duizend dagen uitzenden hebben de clubs nog geen euro verdiend aan het livekanaal. Dat blijkt uit een door de Eredivisie gemaakte Powerpointpresentatie die in handen is van Voetbal International.

De Eredivisie heeft inmiddels zijn eigen ‘Noord-Zuidlijn’. Een monsterproject dat maar moeilijk rendabel is te krijgen. Sinds de lancering in 2008 heeft de livezender meer gekost dan opgeleverd. Daarmee heeft Nederland de enige competitie ter wereld waar de clubs zelf betalen om live op tv te komen.

De inkomsten van de NOS vormen anno 2011 nog altijd de hoofdmoot van de tv-pot. Door de tegenvallende opbrengsten uit de liverechten zijn de televisierevenuen gedaald naar hetzelfde niveau als tien jaar geleden. In de ons omringende landen bleven de media-inkomsten wel stijgen. Nederland raakt daardoor steeds verder achterop.

Achter de schermen hebben de directies de afgelopen maanden dan ook heftig gediscussieerd over een nieuwe lening. In de eerste drie jaar leenden de clubs samen al 32,5 miljoen euro om de uitkeringen nog enigszins op peil te kunnen houden. Geld dat zou worden terugbetaald uit enorme winsten, die er vooralsnog dus nog niet zijn. Een deel van de Eredivisie vindt het onverantwoord om de schuld nog verder te laten oplopen.

Bron: Voetbal International

Bericht delen