Woensdag 17 januari 2018

Team RTL Nieuws aangehouden op Cuba

RTL Nieuws-correspondent Erik Mouthaan en cameraman Freek Herberts zijn op Cuba korte tijd aangehouden door de politie. Ze werden meegenomen naar een politiebureau in Havana terwijl ze op reportage waren met twee onafhankelijke Cubaanse journalisten die zich inzetten voor persvrijheid.

Mouthaan: “De taxi waarin we zaten werd aan de kant gehaald door agenten. Zonder reden werd de chauffeur gesommeerd de politiewagen te volgen naar het bureau. Daar werden onze paspoorten en perspassen in beslag genomen. Mijn vraag waarom dit gebeurde werd niet beantwoord.”

Na twintig minuten in het bureau kreeg het RTL-team te horen dat het vrij was om te gaan en werden de bezittingen teruggegeven. De lokale journalisten, Robert de Jesus Guerra en Rolando Reyes Rabanal, werden langer vastgehouden voor ondervraging.

Correspondent Erik Mouthaan: “Mijn instinct was om bij de mannen te blijven. Maar Roberto, die directeur is van de organisatie Hablemos Press, vroeg ons om juist te gaan vertellen wat ons overkwam. Dat zou de kans vergroten dat zijn detentie snel zou worden beëindigd.”

Hablemos Press zegt dat wekelijks honderden Cubanen een paar uur of een dag worden gedetineerd zodat het onmogelijk is voor hen om protesten te organiseren of vast te leggen. “Nu had de geheime politie per ongeluk buitenlandse journalisten meegenomen”, aldus De Jesus Guerra.

Herberts en Mouthaan zijn inmiddels weer aan het filmen op Cuba. Mouthaan deed zondagavond in het Late Nieuws op RTL 4 verslag van zijn ervaring met de politie.

Bron: RTL Nieuws/Broadcast Magazine

Bericht delen