Te weinig allochtonen in Nederlandse dramaseries
woensdag 17 januari 2018

Te weinig allochtonen in Nederlandse dramaseries

Een blonde witte politieman, eind dertig, hetero en wonend in de Randstad. Dat is volgens onderzoek van De Volkskrant het meest voorkomende personage in Nederlandse dramaseries. De krant analyseerde de vijftig best bekeken dramaseries van de afgelopen vijf jaar. In die producties is 92 procent van de personages wit.

“Als ik dat lijstje zo zie, voel ik me een enorme anti-diversiteitscrimineel”, zegt Frank Ketelaar, schrijver van De Prooi, Overspel en Klem in een reactie op het artikel. Regelmatig wordt er gekeken hoe divers actualiteitenprogramma’s en talkshows  zijn. Even vaak wordt er gediscussieerd over de vraag in hoeverre ‘de gewone man’ op televisie is te zien. Die discussie gaat zelden over het beeld dat we van Nederland krijgen als we naar drama kijken. Dus turfde de Volkskrant van elke onderzochte dramaserie vijf hoofdrollen. Waar wonen ze, wat voor werk doen ze, hoe zien ze eruit, wat is hun geaardheid en welk opleidingsniveau hebben ze?

In totaal werden zo 248 personages in kaart gebracht (bij twee series was er geen vijfde hoofdrol aan te wijzen). Hoewel vrouwen een lichte meerderheid hebben in de Nederlandse bevolking (50,5 procent), staan ze op een kleine achterstand in tv-series. De keuze voor geaardheid strookte wel min of meer met de Nederlandse populatie: bijna 94 procent van de personages is hetero.

De voorkeur voor de Nederlandse stad is groot in drama. En dan vooral in de Randstad: dik 70 procent van de personages woont er. Ook tekent zich bij scenarioschrijvers én kijkers een voorliefde voor de politie af. 38 van de in totaal 248 personages werken bij de politie, bijvoorbeeld als rechercheur, agent, psycholoog of teamchef. In de kijkcijfertoptien staan drie politieseries: Flikken Maastricht, Moordvrouw en Flikken Rotterdam. 

Stichting Kijkonderzoek (SKO) onderbouwt de stelling dat we graag naar onze evenbeelden kijken. Zo heeft Flikken Maastricht een gemiddelde kijkdichtheid van 16 procent in het Zuiden, tegenover 13 procent landelijk. Flikken Rotterdam trekt juist weer meer kijkers in de Randstad dan in de provincie. Dokter Deen, dat zich afspeelt op Vlieland, wordt beduidend meer bekeken in het Noorden dan in de grote steden.

Bron: De Volkskrant/BM

Bericht delen