Dinsdag 16 januari 2018

Talpa moet belang RTL afstoten voor overname van SBS

Talpa Media Holding van John de Mol en de Finse uitgever Sanoma mogen de Nederlandse activiteiten van SBS Broadcasting overnemen. Talpa moet dan wel zijn minderheidsbelang in RTL Nederland Holding binnen 3 jaar verkopen en tot die tijd onderbrengen in een onafhankelijke stichting.

Dat heeft mededingingsautoriteit NMa vrijdag bekendgemaakt. Talpa heeft sinds 1 oktober 2007 een belang van 26,3%, terwijl RTL Group 73,7% van de aandelen RTL Nederland Holding in handen heeft.

Daardoor wordt volgens de NMa voorkomen dat Talpa gelijktijdig invloed heeft op SBS en RTL, wat een concurrentievoordeel zou kunnen betekenen. ”Een dergelijke situatie is niet wenselijk. Televisieproducent Talpa zou zijn concurrenten kunnen weghouden bij SBS en RTL. Ook de concurrentie tussen RTL en SBS kan verminderen”, stelt de NMa.

En dat zou dan weer ten koste gaan van de keuzevrijheid van de kijker. “Door het belang in RTL op afstand te plaatsen en uiteindelijk af te stoten, blijft de invloed van Talpa beperkt tot SBS. Daar gaat het ons om”, aldus bestuurslid Henk Don van de NMa.

De concurrentiewaakhond voorziet verder geen problemen door de overname, hoewel via de overname onder andere Veronica Magazine, nu van SBS, in handen van Sanoma komt. De uitgever heeft ook een belang in Bindinc, dat televisiegidsen van bijvoorbeeld de KRO en AVRO uitgeeft.

Sanoma en Talpa verwachten de overname van de Nederlandse activiteiten van SBS de komende weken af te ronden. Dat heeft Sanoma vrijdagavond laten weten.

Bron: Broadcast Magazine/Omroep Brabant

Bericht delen