Woensdag 17 januari 2018

'Talpa bagatelliseerde belang De Telegraaf'

De Ondernemingskamer behandelde donderdag het verzoek van Talpa van John de Mol om een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Telegraaf Media Groep. 

“De beslissing van de TMG-commissarissen om exclusief met het consortium van Mediahuis en VP Exploitatie te gaan onderhandelen, had mede te maken met een gebrek aan interesse voor onafhankelijke journalistiek bij Talpa”, aldus de advocaat van TMG’s raad van commissarissen in zijn pleidooi. Volgens advocaat Arnold Croiset van Uchelen heeft TMG herhaaldelijk gevraagd om een visie op onder meer De Telegraaf, maar is Talpa-baas John de Mol daar niet op ingegaan.

De raad van commissarissen herhaalde tevens dat een overname door Talpa onhaalbaar was, omdat het de voorwaarde stelde om 95% van de aandelen in handen te krijgen. Dat is niet mogelijk zonder medewerking van het consortium, dat circa 60% van de aandelen TMG bezit.

Een mogelijke overname van TMG door Mediahuis heeft ook geen invloed op de strategische samenwerking met Talpa op het gebied van online tv, stelde advocaat Bernard Roelvink van VP Exploitatie. “Het door ITV gehouden Talpa Media is van belang voor de uitvoering van de OTT-strategie (‘over the top’-video, red.) van TMG”, stelde de advocaat van de grootaandeelhouder donderdagmiddag. “Maar Talpa Media is 100% eigendom van ITV en niet van De Mol. Hoe De Mol deze bedrijven zou willen samenvoegen, is ons een raadsel.”

Eerder op de dag stelde TMG dat er woensdag nog een overeenkomst is getekend met Talpa Media over de voortgang met het nieuwe video-platform Telegraaf VNDG. Talpa Holding, dat wel van De Mol is, wil TMG overnemen. De Ondernemingskamer moet onder meer beoordelen of de keuze voor Mediahuis schadelijke gevolgen heeft voor de strategie van TMG.

De Ondernemingskamer komt volgende week dinsdag om 18.00 uur met een uitspraak inzake de situatie bij TMG.

Bron: De Telegraaf/BM

Bericht delen