Sylvana Simons op 1 in Kleurrijke Top 100
woensdag 17 januari 2018

Sylvana Simons op 1 in Kleurrijke Top 100

De Kleurrijke Top 100 is een lijst met de honderd meest invloedrijke Nederlanders die een kleurrijke bijdrage (in de breedste zin van het woord) leveren aan onze maatschappij. Zaterdagavond werd de lijst officieel gepresenteerd en Sylvana Simons staat dit jaar op nummer 1.

Volgens hoofdredacteur Raja Felgata komt dit omdat de activiste en politica “in het publieke debat zaken bespreekt zoals racisme, sociale ongelijkheid en beeldvorming.” Simons volgt Peter R. de Vries op die vorig jaar de prijs uit handen kreeg van Diana Matroos. “Ze staat met haar nieuwe politieke partij voor verbinding, diversiteit en solidariteit en durft het voortouw te nemen in actuele debatten die onze samenleving nu bezighouden. Ondanks de (online) bedreigingen, rechtszaken en andere tegenslagen, weet zij met optimisme en realisme mensen te mobiliseren. Sylvana is voor velen een rolmodel en daarom is zij voor ons dé gamechanger die dit jaar op 1 hoort,” aldus Felgata.

Volgens Peter R de Vries is Simons de enige echte terechte winnaar dit jaar. “Het is geweldig zoals jij zaken op de kaart zet. Hoe je opkomt voor gelijke behandeling en strijdt tegen racisme. Ondanks dat dit in bepaalde delen van de maatschappij nog steeds veel weerstand oproept en niet zelden wordt belaagd, beledigd en besmeurd. En daarom is De Kleurrijke Top 100 ook nog steeds nodig.”

Simons: “Sinds enkele jaren besteed ik elke dag aan het strijden tegen economische onrechtvaardigheid en institutionele onrechtvaardigheid. Discriminatie, vooroordelen en blinde vlekken vormen het grootste obstakel op weg naar echte emancipatie. Deze lijst laat zien dat het drogredenen zijn die in 2017 niet langer als legitiem te verkopen zijn. Toch ben ik een tijdje sceptisch geweest, met name jegens de ontvangers en gewenste gebruikers van De Kleurrijke Top 100. En dat ben ik nog. Welke redacteur van een late night talkshow pakt deze lijst erbij als hij of zij op zoek is naar economische expertise? Zijn er in Nederland HR medewerkers die de lijst raadplegen bij het samenstellen van prestigieuze projectteams? Heeft politiek Den Haag al in de gaten dat diversiteit geen modewoord maar een levendige realiteit is? Ik hoop het zo. Tot ik er zeker van kan zijn zal ik media, bedrijfsleven en politiek eraan blijven herinneren: Nederland is een land vol kleur en ambitie. We zijn het aan onszelf verplicht die ten volle te benutten.”

De sfeervolle avond in Amsterdam begon met een warme ode aan Ajacied Abdelhak ‘Appie’ Nouri. Voormalig topvoetballer Khalid Bouhlarouz overhandigde de Hart Onder de Riem Award, een speciale aanmoedigingsprijs, aan de broer van de door ernstige hersenschade getroffen speler. Niet iedereen hield het droog, je voelde de emotie. Verder vulden interessante sprekers de avond. Oud MMA-vechtster Marloes Coenen vertelde over haar ervaringen binnen de sport, maar er werd ook gesproken over diversiteit in de reclame- en mediabranche. Zo bewijst Angelique Houtveen bij muziekzender 3FM dat diversiteit ook mogelijk is in de muziekwereld. Hier heeft ze wel hard voor moeten knokken. Meer informatie: de kleurrijketop100.nl

Bron: BM

 

Bericht delen