Woensdag 17 januari 2018

Straf Tarik Z. blijft in stand

De straf van 40 maanden cel, waarvan 24 maanden voorwaardelijk, voor NOS-indringer Tarik Z. blijft in stand. Dat bepaalde de Hoge Raad. De 20-jarige Z. drong op 29 januari 2015 de studio van het NOS Journaal binnen. Hij was gewapend met een gasalarmpistool en eiste zendtijd.

De student vond dat de NOS het nieuws manipuleerde, en daarmee de publieke opinie. Het Achtuurjournaal werd hierdoor geannuleerd en NPO 1 was een uur lang verstoken van beeld, omdat het NOS-gebouw werd ontruimd. Ook de programmering van NPO 2 viel hierdoor twintig minuten weg.

De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 15 voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. ging in beroep tegen deze straf bij het hof in Leeuwarden. Het hof kwam tot een hogere straf omdat het anders denkt over de media-aandacht die het incident veroorzaakte. Volgens de advocaat van Z. zou de straf lager moeten uitvallen omdat zijn cliënt uren na het incident herkenbaar in beeld werd gebracht. Het hof hield hier geen rekening mee omdat Z. zelf de media zocht. De Hoge Raad ziet geen reden om deze uitspraak te veranderen. Z. mag gedurende een proeftijd van 3 jaar niet in de buurt komen van het Mediapark in Hilversum.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen