dinsdag 16 januari 2018

Steeds meer digitale tv-aansluitingen

Het gebruik van digitale televise neemt hand over hand toe. Van alle Nederlandse huishoudens is 76 procent nu voorzien van digitale televisie op één of meer televisietoestellen. In de tweede helft van 2011 was dit 73 procent. Dit blijkt uit de Media Standaard Survey (MSS) die TNS-NIPO sinds 2011 uitvoert in opdracht van de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste mediabereiksonderzoeken: SKO, NLO, JIC STIR en NOM. In de eerste helft van 2012 werden 3.770 huishoudens en 3.229 personen (13 jaar of ouder) in Nederland ondervraagd.

De grootste groep (50 procent) kijkt digitaal via de kabel, 12 procent ontvangt tv via Digitenne op één van de toestellen en 6 procent heeft een schotel. Deze verhoudingen zijn onveranderd ten opzichte van de tweede helft van 2011. 7 procent van de huishoudens heeft een iptv-aansluiting, glasvezel is in vier procent van de huishoudens te vinden als bron van digitale ontvangst. In de tweede helft van vorig jaar waren deze percentages respectievelijk 5 en 2 procent.

Het aantal harddiskrecorders is ook gegroeid. Momenteel heeft 39 procent van de huishoudens er een, in de tweede helft van 2011 was dat 36 procent. Steeds vaker is de harddisk in de settop box geïntegreerd. Eén op de vijf Nederlandse huishoudens heeft een harddiskrecorder die in de settop box zit. Vorig jaar was dit percentage 16 procent. Eén op de vijf heeft een dvd-speler met ingebouwde harddiskrecorder. 16 procent van de huishoudens heeft een dvd-recorder zonder harddisk. Deze laatste percentages zijn nagenoeg gelijk aan die in de tweede helft van 2011.

Bron: Stichting KijkOnderzoek

Bericht delen