Srebrenica-film Quo vadis, Aida? genomineerd voor Oscar
dinsdag 16 maart 2021

Srebrenica-film Quo vadis, Aida? genomineerd voor Oscar

De Bosnische film Quo vadis, Aida?, met daarin onder anderen de Nederlandse acteurs Raymond Thiry, Reinout Bussemaker en Juda Goslinga, is genomineerd voor een Oscar. De film, mede geproduceerd door het Nederlandse bedrijf N279, maakt kans op een beeldje in de categorie beste buitenlandse productie van het jaar.

De film gaat over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide, gepleegd door Bosnisch-Servische troepen. Die kostte meer dan 7000 moslimjongens en -mannen het leven. De drie Nederlandse acteurs spelen VN-soldaten uit Nederland. Vanwege de coronamaatregelen gaat de film eind april in première.

Producent Els Vandevorst van productiehuis N279 Entertainment is “euforisch en enthousiast” over de maandag bekendgemaakte Oscar-nominatie. “Het is heel fijn als een film die zo anders en afwijkend is op deze manier wordt erkend en een groot podium krijgt”, aldus Vandevorst. “Dit verhaal moet verteld en onthouden worden, voor de slachtoffers en de nabestaanden.”

Ook de film Druk, van de Deense regisseur Thomas Vinterberg, is genomineerd in deze categorie. De tragikomedie, mede geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Topkapi, gaat over een groep docenten die besluit voortaan wat alcohol te drinken voordat zij les gaan geven.

De uitreiking van de Oscars is op 26 april in Los Angeles.

Bron: NOS/BM

Bericht delen