Dinsdag 16 januari 2018

Spanning bij KRO-NCRV loopt op

Bij fusieomroep KRO-NCRV speelt “een aanhoudende vertrouwenscrisis” tussen personeel en directie. Vooral de positie van mediadirecteur Taco Rijssemus staat intern onder druk. Dat blijkt uit vertrouwelijke gesprekken die de Volkskrant voerde met werknemers van de grootste omroep van Nederland.

Vorige maand ontstond ophef nadat 143 medewerkers van de KRO-NCRV een petitie naar de raad van toezicht stuurden, waarin ze eisten dat een salarisverhoging van Rijssemus en zakelijk directeur Yvonne de Haan ongedaan werd gemaakt.

Met de fusie van de twee christelijke omroepen per 2014 kregen de twee een nieuwe functie en een hogere vaste beloning. Zij verdienen op jaarbasis 166.175 euro. In 2013 ontvingen ze bovendien een tijdelijke opslag van respectievelijk 20 duizend euro en 30 duizend euro.

Het ongenoegen groeide tijdens de reorganisatie van februari, waarover Rijssemus zijn werknemers volledig in het ongewisse zou hebben gelaten. “We wisten dat er moest worden bezuinigd. Het probleem was dat niemand van de leiding erover communiceerde”, zegt een van de bronnen over de reorganisatie, waarbij 18 van de 53 journalistieke arbeidsplaatsen verdwenen.

Een woordvoerder van de omroep noemt het artikel van de Volkskrant in eerste instantie desgevraagd “oud nieuws en tendentieus”. Volgens de omroep leiden bezuinigingen altijd tot discussie. “Dat is goed en de directie heeft tijdens interne bijeenkomsten ook uitgenodigd tot discussie.”

De omroep wil verder niet reageren op “anonieme bronnen die oude en ook incorrecte verhalen verspreiden.”

Lees verder bij De Volkskrant

Bericht delen