Article header image

SP wil topsalarissen publieke omroep direct korten

De Socialistische Partij (SP) is nog steeds niet blij dat er ondanks een vorig jaar ingevoerde beloningscode nog altijd vijftien presentatoren bij de publieke omroep meer verdienen dan de zogeheten balkenendenorm (rond de 181.000 euro).

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil dat de salarissen van sterren bij de publieke omroep direct gekort worden tot de balkenendenorm. “Presentatoren als Paul de Leeuw en Jack van Gelder verdienen soms twee of drie keer meer dan de minister-president. Waar gaat het over? Dat is echt zelfverrijking die niet nodig is”, aldus Van Dijk.

Het Kamerlid wil nu eindelijk eens af van de in zijn ogen exorbitante salarissen bij de publieke omroep. Van Dijk: “De regering belooft al drie jaar met een wet te komen om de salarissen aan te pakken en die is er nog steeds niet. Het geld is bedoeld voor programma’s en niet voor de zakken van presentatoren.”

“Volgens mij gaat het niet zo goed met Nederland. Er is een economische crisis aan de gang en iedereen moet wat inleveren. In de zorg en in het onderwijs. En dan zouden presentatoren bij de publieke omroep nog steeds hun zakken kunnen vullen. Dat vinden wij niet goed”, besluit Van Dijk. Hij gaat voorbij aan het feit dat de betreffende presentatoren een lopende arbeidsovereenkomst hebben.

In 2008 haalde Paul de Leeuw fors uit naar de politiek als het ging om zijn salaris van 650.000 euro per jaar. “Ik heb een specifiek talent en u kunt daar mijn salaris niet van bepalen. Ik werk hard, heb mijn hart verpand aan de publieke omroep en maak maatschappelijk relevante programma’s. En ik ben heel goed”, aldus De Leeuw toen.

Onder de noemer Beaxtrix-norm bepleitte de VARA-presentator toen de norm van de premier te laten varen ten gunste van die van de koningin.

Bron: Fok.nl

Terug naar overzicht