Article header image

SP in verzet tegen omroepbezuinigingen

De bezuinigingen van 200 miljoen euro op de omroepbegroting gaan te ver, vindt kamerlid Jasper van Dijk van de SP. Hij noemt het onvermijdelijk dat de ingreep de kwaliteit van de programma’s zal aantasten. De verhoging van het lidmaatschapsgeld voor publieke omroepen naar 15 euro wil hij voorkomen. De voorgestelde contributieverhoging voor een omroeplidmaatschap van 5,72 euro naar 15 euro per jaar vindt de SP onnodig. “Eis geen financiële noodzaak. Ik zie het als een poging de publieke omroep ten onder te laten gaan.”

Van Dijk komt maandag tijdens het mediadebat in de Tweede Kamer ook op voor de Wereldomroep en het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). In een van de moties zal de SP voorstellen het Metropole Orkest en de Radio Kamer Filharmonie te sparen. “De bezuiniging op het Muziekcentrum van de Omroep is schandalig. Twee gerenommeerde orkesten worden opgeheven. Ik ga er alles aan doen ze te redden,” zegt de SP-parlementariër.

Ook wil hij bewerkstelligen dat de Wereldomroep minder dramatisch hoeft te bezuinigen dan de 32 miljoen euro die het kabinet vrijdag heeft voorgesteld. “De Wereldomroep wordt door minister Marja van Bijsterveldt (CDA, Media) over de schutting gekieperd naar Buitenlandse Zaken. Er is sprake van een dramatische bezuiniging. Belangrijke functies van de Wereldomroep gaan verloren,” constateert Van Dijk.

Bron: Vk.nl/Broadcast Magazine

Bericht delen