Woensdag 17 januari 2018

Sonja Barend Award voor Janine Abbring

Het interview van Janine Abbring met burgemeester Van der Laan van Amsterdam in Zomergasten is bekroond met de Sonja Barend Award. Volgens de jury van zo’n veertig journalisten hield presentatrice Abbring het sentiment buiten de deur en benoemde ze slechts emoties zodra die zich aandienden.

Toch moest Van der Laan tijdens het interview huilen, toen Abbring vroeg wat zijn erfenis zou zijn. “Dat het de lieve stad blijft die het is”, antwoordde hij. Van der Laan overleed op 5 oktober aan longkanker.

Abbring won donderdag ook al de Televizier-Ring met Zondag met Lubach, waarvan ze eindredacteur is. “Het is heel raar om zoiets als dit uitgebreid te gaan zitten vieren. Natuurlijk ben ik trots, maar het is wel heel dubbel, ja. Tot nu toe heb ik altijd weten te vermijden om te praten over dit interview, ik vind niet dat je erop moet terugblikken”, zei Abbring in De Wereld Draait Door, waar de winnaar van de Sonja Barend Award werd bekendgemaakt.

Wel zei de interviewster, die debuteerde bij Zomergasten, dat ze trots is dat de nabestaanden van Van der Laan ook vonden dat het een mooi gesprek was en dat ze het later aan zijn kinderen willen laten zien.

Juryvoorzitter Sonja Barend roemt de persoonlijkheid van Abbring, die voor het programma nog nooit zo’n lang interview had gehouden. “Ik heb het interview nog eens teruggekeken en het is fijn om tegen jou te praten. Als geïnterviewde is het erg prettig om te praten met iemand aan wie je je verhaal wel kwijt wil. Dat kan ik me bij jou erg goed voorstellen.”

Bron: VARAgids/NOS/BM

Bericht delen