Dinsdag 16 januari 2018

SKO geeft meer inzicht in uitgesteld kijken

De Stichting KijkOnderzoek breidt per 17 juli de rapportage over het uitgesteld kijken via het televisiescherm uit naar 28 dagen na uitzending. Daardoor ontstaat een beter inzicht in het kijkgedrag.

De standaard rapportage van SKO verandert niet en zal het zogenaamde KijkTotaal blijven. Dit betreft het kijken op de dag zelf en de daaropvolgende 6 dagen. De data over uitgesteld kijken tot en met 28 dagen na uitzending zijn data waarmee vooral programmamakers en zenders kunnen zien wat er gedurende die weken met hun content gebeurt.

SKO rapporteert uitgesteld kijken (UGK) sinds 2008. Het betreft het kijken naar televisiecontent op een tv scherm op een later moment dan waarop deze programma’s worden uitgezonden. Dit kan op verschillende manieren. Het kan gaan om ‘bijna live’ kijken, dat wil zeggen verder kijken na een korte onderbreking.

Andere vormen van uitgesteld kijkgedrag zijn het kijken naar een film die een week daarvoor op de harddisk is opgeslagen, naar een programma ‘on demand’ via de set-top box, de connected-tv, of andere apparaten die op de televisie zijn aangesloten zoals een gameconsole, mediacenter of dongle voor de tv (Apple TV, Google Chromecast, enzovoorts).

Bron: SKO/Broadcast Magazine

Bericht delen