Shula Rijxman verzuimde melding privé-vakantie met staatssecretaris
donderdag 7 juli 2022

Shula Rijxman verzuimde melding privé-vakantie met staatssecretaris

Voormalig NPO-voorzitter Shula Rijxman heeft een privévakantie met staatssecretaris Sander Dekker van Media niet gemeld bij de NPO. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan BNR.

Rijxman handelde hiermee mogelijk in strijd met de gedragsregels voor NPO-bestuurders. Volgens de huidige NPO-voorzitter, Frederieke leeflang, was het ‘verstandig’ geweest, wanneer Rijxman de privévakantie met Dekker wél had gemeld.

Onlangs werd bekend dat een innige vriendschap tussen Rijxman en de hoogste ambtenaar van ministerie van OCW, ook niet is gemeld bij de NPO. Het Commissariaat voor de Media overweegt een formeel onderzoek naar een mogelijke schending van de gedragscode door Rijxman, zo bevestigt het CvdM tegenover de makers van de BNR-podcast Koster & Van Dijk. Over die kwestie wordt donderdag gedebatteerd in de Tweede Kamer.

De privéreis van Shula Rijxman met Sander Dekker vond plaats in 2017, zo laat de oud-staatssecretaris desgevraagd aan BNR weten. Rijxman en Dekker brachten tijdens hun ‘privévakantie’ aan Israel onder meer een bezoek aan de hoofdstad Jeruzalem. Dekker zegt daarover: “Shula en ik hebben toen ik demissionair staatssecretaris was inderdaad een bezoek gebracht aan Yad Vashem in Jeruzalem.”

Volgens het Commissariaat voor de Media dienen privérelaties gemeld te worden wanneer er de schijn zou kunnen zijn van belangenverstrengeling. Rijxman geeft aan zich wel degelijk te hebben gehouden aan de gedragscode en ook hecht ze eraan nu te benadrukken “dat een privérelatie nooit van invloed mag zijn op de ontwikkelingen binnen de NPO.”

Bron: BNR/BM

Bericht delen