Shula Rijxman (NPO) tevreden met Mediawet
Dankzij een stel eigenwijze senatoren heeft staatssecretaris Dekker zijn Mediawet behoorlijk moeten afzwakken. Shula Rijxman van de Raad van Bestuur van de NPO is nog steeds tevreden met het feit dat het bestel wordt opengesteld. “Het extra loket komt er.”
De kranten zijn stellig over het debat dat gisteravond in de Eerste Kamer heeft plaatsgevonden. ‘Weinig meer over van Mediawet’, kopt De Telegraaf. ‘Dekker moet Mediawet noodgedwongen aanpassen’, schrijft het AD. Waar het de bedoeling was de wet op 1 januari 2016 te laten ingaan, moet Dekker terug naar zijn ministerie om een nieuwe brief voor de senatoren te maken. Omdat de wet flink wordt gewijzigd, is ook een nieuwe gang naar de Tweede Kamer nodig, waardoor de wet naar verwachting niet voor de zomer in werking treedt.
Rijxman had liever gehad dat de wet eerder was aangenomen, maar toch is ze positief gestemd. “Dat heeft vooral te maken met het feit dat we met een meerderheid van de omroepen een akkoord hebben bereikt over hun rol als coproducent. Een prachtig moment waarin Hilversum aangaf: we willen samen door.”
Rijxman doelt op het openstellen van het bestel voor buitenproducenten. In de nieuwe wet staat dat externe partijen hun formats rechtstreeks kunnen pitchen bij de NPO. De traditionele omroepen zouden hierbij optreden als coproducent. Omdat lange tijd onduidelijk was hoe ieders rol precies zou uitpakken, zijn de omroepen en de NPO om de tafel gegaan. Het resultaat: een akkoord over de werkwijze met BNN-VARA, EO, Human, NOS, NTR, WNL en VPRO. Alleen AVRO-TROS, KRO-NCRV, MAX en PowNed verklaarden zich niet akkoord.
Rijxman: “Gelukkig staat het openstellen van het bestel niet ter discussie. De afspraken gelden met de komst van de nieuwe Mediawet dan voor álle omroepen. Ik hoop dat de omroepen die niet meegetekend hebben, zullen inzien hoe belangrijk eenheid en rust is. We moeten de buitenwereld niet langer voeden met onze interne discussies, maar gewoon mooie programma’s gaan maken.”
Het doel van Dekkers plannen was om de publieke omroep slagvaardiger te maken. Nu de omroepen toch weer meer macht lijken te krijgen, is het de vraag of dat nog gaat lukken. “Ja, want het extra loket komt er gewoon. Verder hebben we rol van de omroepen als coproducent wat meer verduidelijkt, niet meer en niet minder. En natuurlijk kunnen producenten ook nog steeds rechtstreeks bij de omroepen terecht.”
De buitenproducenten, verenigd in de OTP, zeggen dat deze afspraken ‘een stap terug’ zijn. “Dat vind ik eigenaardig, want deze afspraken verschillen niet van wat wij al in ons Concessiebeleidsplan hebben opgeschreven. Ik heb soms het idee dat een beeld voor meer onrust zorgt dan de werkelijkheid. Het extra loket komt er, daar gaat het om. Zo stimuleren we dat er meer creatieve competitie komt.”
Hoe verwacht u dat het verder gaat met de wet?
“Vrijdag komt de staatssecretaris met een nieuwe brief. Dan volgt volgende week een derde termijn in de Eerste Kamer. Dan is het de vraag of er meteen gestemd kan worden, wat mij betreft wel. Dan moet de wet nog een keer terug naar de Tweede Kamer, maar ik verwacht dat dat een formaliteit zal zijn; inhoudelijk zal weinig veranderd worden.”
Lees het complete interview met Shula Rijxman in Broadcast Magazine 352. Klik hier, word abonnee en ontvang het nieuwe nummer op 11 maart in de bus!
Bron: Broadcast Magazine