woensdag 17 januari 2018

Shula Rijxman nieuwe voorzitter NPO

Shula Rijxman wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO. Daarmee volgt zij Henk Hagoort op die na 8 jaar vertrekt bij de NPO. Rijxman was de afgelopen 5 jaar bestuurder van de NPO met radio, tv en marketing in haar portefeuille. Onder haar aansturing is het NPO-merk geïntroduceerd en is het NPO-fonds voor films en documentaires gelanceerd.

Voordat zij bij de NPO aan de slag ging, was Rijxman CEO van productiemaatschappij IDTV. De nieuwe voorzitter is met een positief advies van de OR en de COR benoemd. De Raad van Toezicht heeft eveneens besloten het NPO-bestuur uit te breiden van twee naar drie bestuurders.

Bruno Bruins, voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO: “Shula Rijxman beschikt over de juiste competenties, heeft uitgebreide ervaring en een sterke toekomstvisie op de media om in de komende veeleisende jaren leiding te geven aan de NPO. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er voor het eerst in de geschiedenis van de publieke omroep een vrouwelijk voorzitter is gekozen.”

Rijxman: “Het is een eer en voorrecht om juist in deze tijd leiding te mogen geven aan de NPO. Met omroepen, programmamakers, producenten en de medewerkers van de NPO bouwen we samen aan een sterke en herkenbare publieke omroep die toekomstbestendig is. Met ijzersterke pluriforme content voor een breed publiek. Gemaakt door top programmamakers die onafhankelijk van commercie en politiek iedere dag weer prachtige programma’s maken.”

Volgens Rijxman is de publieke omroep belangrijker dan ooit. “In totale onafhankelijkheid geven we vorm aan onze veelkleurige samenleving. En laten we ons publiek ook de andere kant van het verhaal zien. Die diversiteit brengt alleen de publieke omroep. En die verbindende rol in onze samenleving wil ik samen met de omroepen en de programmamakers blijven vervullen. Juist nu!”

Bruno Bruins: “De nieuwe Mediawet en de ambities uit het Concessiebeleidsplan zorgen ervoor dat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden voor de NPO aanzienlijk toenemen. Voor een goede uitvoering hiervan is uitbreiding van het bestuur noodzakelijk. Hierbij kiezen we voor een bestuur met een voorzitter en twee bestuurders: één met een mediaportefeuille en één met een bedrijfsvoeringportefeuille.”

Vooruitlopend op de benoeming van de twee andere bestuurders is per 1 september een interim-bestuurder aangesteld; Frans van Westen. Hij richt zich de komende maanden met name op de bedrijfsvoering van de NPO. Van Westen was eerder werkzaam bij de NPO als interim directeur Financiën en bestuurscontroller. De verwachting is dat eind 2016 het NPO-bestuur is samengesteld.

Bron: NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen