SGP wil uitzending kinderprogramma Gewoon Bloot voorkomen
vrijdag 5 maart 2021

SGP wil uitzending kinderprogramma Gewoon Bloot voorkomen

De SGP wil voorkomen dat de NPO vanaf 21 maart het NTR-kinderprogramma Gewoon Bloot gaat uitzenden. In dat programma krijgen kinderen blote volwassenen te zien, die vragen beantwoorden over hun lichaam. SGP-leider Van der Staaij vindt het een ‘bizar’ plan en wil dat het kabinet het tegenhoudt.

Van der Staaij heeft schriftelijke vragen gesteld over het programma, waarvan het NOS Jeugdjournaal gisteren een voorproefje liet zien. Hij vindt het ‘veel en veel te ver’ gaan om leerlingen van de basisschool te confronteren met ‘poedelnaakte wildvreemden’. Hij wil dat het kabinet aan de NPO vraagt om van uitzending af te zien. Verder pleit hij voor een ethische richtlijn die nieuwe kinderprogramma’s in dit genre moet voorkomen.

De makers van het programma met presentator Edson da Graça hopen dat kinderen door het programma onder meer leren dat er niet één ideaalbeeld is van het menselijk lichaam, zodat ze een positiever zelfbeeld krijgen.

Volgens de SGP-voorman vinden kinderen het ongemakkelijk om naar blote mensen te kijken. “Dat is niet voor niks”, zegt hij. “Die beschermende drempel die er van nature is, moet je niet slopen.” Hij noemt het programma “volstrekt overbodig”. Volgens hem zijn er andere manieren om leerlingen een realistische kijk op het menselijk lichaam te geven.

Gewoon Bloot is een remake van de Deense serie Ultra smider tøjet en is geproduceerd door Warner Bros. in coproductie met de NTR. Het programma bestaat uit acht afleveringen van 15 minuten, en is ontwikkeld in samenwerking met Rutgers, Kenniscentrum Seksualiteit. Uitzendingen staan gepland vanaf 21 maart, om 19.20 uur bij de NTR op NPO Zapp.

Bron: NOS/BM
Foto: Laura Oldenbroek/NTR

Bericht delen