Article header image

Sanering publieke omroep kost 600 banen

De Nederlandse Publieke Omroep kan tussen de 120 en 135 miljoen euro besparen door fusies, intensievere samenwerking en vermindering van overhead. Het betekent dat ongeveer zeshonderd arbeidsplaatsen verloren zullen gaan, vergroot met nog onbekende reductie in werkgelegenheid in de omringende audiovisuele productiesector. Dat meldt Villamedia op basis van de tussenrapportage over de publieke omroep van de Boston Consulting Group (BCG).

Volgens de onderzoekers van BCG kunnen de omroepverenigingen samen 16 miljoen euro besparen, waarvan tien miljoen komt uit verhoogde efficiëncy bij individuele omroepen. Het betekent dat de geplande fusiegolf van omroepen slechts een bescheiden besparing van zo’n zes miljoen euro oplevert. Het kabinet wil uiteindelijk, naast de NOS en NTR, nog zes omroepen overhouden.

 

De belangrijkste besparingen komen van meer samenwerking bij het maken van programma’s. De twintig huidige omroepen houden samen zo’n 1.500 programmatitels in de lucht. Nu moeten alle omroepen zich met het volledige spectrum van in de Mediawet gestelde eisen bezighouden. Deze fragmentatie leidt volgens BCG tot hogere gemiddelde productiekosten per uitzenduur, waarbij kortlopende titels de kosten bovendien ‘significant’ opdrijven.

Bron: Villamedia

Bericht delen