Woensdag 17 januari 2018

Sander Dekker wil meer openheid van NPO

Staatssecretaris Sander Dekker van OCW wil dat de NPO details vrijgeeft over bijvoorbeeld topsalarissen van presentatoren, voetbalrechten en andere uitgaven betaald met publiek geld. Dekker wil die verplichting opnemen in de Mediawet, laat hij weten in De Telegraaf.

De publieke omroep is er niet happig op om dit soort gedetailleerde informatie te verstrekken. De journalistieke onafhankelijkheid zou erdoor in het geding kunnen komen, luidt het verweer. Ook zou de informatie concurrentiegevoelig zijn.

In de afgelopen periode liepen politieke partijen die gegevens zochten, tegen barrières aan. ’Den Haag’ vindt dat de parlementariërs voortaan beter inzage moeten krijgen in de beurs van de publieke omroep om te kunnen toetsen of bepaalde uitgaven van publieke zenders wel verantwoord zijn. Het is immers belastinggeld.

Er was in dit kader onlangs gekrakeel over de inkomsten van radio-dj Giel Beelen. Datzelfde gold voor voetbalrechten, de bekostiging van het Koningslied en de salarisstroken van tv-coryfeeën als Matthijs van Nieuwkerk en Antoinette Hertsenberg.

Dekker heeft drie juristen de belangen van de politiek en van de NPO laten toetsen. Het resultaat is dat politici het kabinet kunnen verzoeken om financiële details van de publieke omroepen openbaar te maken. “Een bewindspersoon zal vervolgens wel afwegen of het verzoek hout snijdt. Het idee moet bestaan dat er sprake kan zijn van verkwisting”, aldus Dekker in De Telegraaf.

Bron: De Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen