Salarissen van groot deel omroepbestuurders omlaag
vrijdag 20 november 2020

Salarissen van groot deel omroepbestuurders omlaag

De salarissen van een groot deel van de topbestuurders van publieke omroepen gaan dalen vanaf 2021. Minister Arie Slob van Media verlaagt de maximale beloningen met tienduizenden euro’s zodat ze binnen “maatschappelijk verantwoorde grenzen” vallen.

Nu geldt voor alle topbestuurders hetzelfde plafond van 209.000 euro, ongeacht de omvang, het bereik en het aantal leden van de omroep. “Dit is de samenleving niet goed uit te leggen”, zegt Slob. “Met publiek geld moet je zorgvuldig omgaan. Daarom heb ik passendere en lagere maxima vastgesteld.”

De publieke omroepen worden voortaan verdeeld in vier verschillende categorieën met bijpassende salarissen. In welke categorie een omroep thuishoort, hangt af van verschillende factoren. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar het bereik van de omroep en het aantal leden.

De salarissen van zittende bestuurders die straks de nieuwe grenzen overschrijden, moeten in maximaal zeven jaar worden afgebouwd. Dat is het geval bij 25 van de 40 bestuurders, meldt het ministerie. Nieuwe topbestuurders vallen direct onder de verlaagde maxima.

Categorie A: 148.000 euro
– Human
– PowNed
– RPO
– L1
– Omroep Zeeland
– Omrop Fryslân
– Omroep Flevoland
– RTV Rijnmond
– Omroep West
– RTV Drenthe
– RTV Noord
– RTV Oost
– Samenwerkende Publieke Omroepen Midden Nederland

Categorie B: 176.000 euro
– NTR
– Omroep Gelderland
– Omroep Brabant
– NH Media

Categorie C: 193.000 euro
– EO
– MAX
– Ster
– VPRO

Categorie D: 209.000 euro
– NOS
– NPO
– AVROTROS
– BNNVARA
– KRO-NCRV

Bron: NOS/Radiofreak/BM

Bericht delen