Woensdag 17 januari 2018

Sakir Khader uit Griekse cel vrijgelaten

Brandpunt-redacteur Sakir Khader is dinsdagmiddag rond 15.30 uur vrijgelaten. Er is kort telefonisch contact geweest tussen Khader en de redactie. Het gaat naar omstandigheden goed met hem, hoewel hij een dag lang geen eten heeft gekregen. Hij probeert zo snel mogelijk terug naar Nederland te komen.

De Griekse politie heeft maandagochtend Khader opgepakt bij de Grieks-Turkse grens. Hij werkte daar aan een reportage over immigranten.

Hij bevond zich op de Griekse oever van de grensrivier tussen Griekenland en Turkije. Hij was in het gezelschap van een groep Syrische vluchtelingen die naar Europa wilden. Rond 10.00 uur werd de groep, inclusief Khader, aangehouden door de Griekse politie.

De groep zou zijn aangehouden omdat de rivier militair gebied zou zijn. Dat heeft hij ter plekke echter nergens kunnen vaststellen.

Na de aanhouding werd het gezelschap afgevoerd naar het politiebureau. Khader had een Nederlands paspoort bij zich en twee Nederlandse perskaarten. Toch geloofde de Griekse politie niet dat hij een Nederlandse journalist is. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Athene hebben aan zijn vrijlating meegewerkt. 

Bron: BM/KRO-NCRV

Bericht delen