S10 naar finale Eurovisie Songfestival
woensdag 11 mei 2022

S10 naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse zangeres S10 is doorgedrongen tot de finale van het Eurovisie Songfestival. Met De Diepte wist ze samen met negen andere landen een plekje te bemachtigen voor de finale, aanstaande zaterdag in Turijn.

Het was nog even spannend, want Nederland werd pas als laatste van de tien landen genoemd. “Het is 10 mei, ik was als tiende aan de beurt, ik heet S10; er is iets met het getal 10”, reageerde de 21-jarige Stien den Hollander op de persconferentie na afloop. Ze noemde het wachten “zenuwslopend”.

De overige landen die de finale hebben bereikt zijn Zwitserland, Armenië, IJsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland, Oekraïne en Moldavië. De uitzending door AVROTROS op NPO 1 trok 2.294.000 kijkers, zo blijkt uit de gegevens van Stichting KijkOnderzoek.

De laatste keer dat Nederland in de finale stond met een Nederlandstalig nummer was in 1998 met Edsilia Rombley en het nummer Hemel en aarde, dat op de vierde plaats eindigde. Sinds 1999 mogen landen zelf kiezen in welke taal ze zingen.

Nederland staat nu voor het zesde jaar op rij in de finale. Alleen Zweden en Oekraïne hebben een nog langere reeks finaleplaatsen. Oekraïne, de grote favoriet voor de eindzege dit jaar, plaatste zich zelfs voor de zeventiende keer op rij voor de eindstrijd.

Donderdag volgt de tweede halve finale met daarin achttien landen die opnieuw om tien plaatsen strijden. De winnaars van de halve finales voegen zich bij de finalisten Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. S10 is zaterdag in de eerste helft van de finale aan de beurt.

Bron: NOS/BM

Bericht delen