Woensdag 17 januari 2018

Ruim 1,9 miljoen kijkers voor Nederland Kiest – De Uitslagen

De langdurige NOS-uitzending Nederland Kiest – De Uitslagen heeft woensdagavond gemiddeld 1.935.000 kijkers getrokken op NPO 1. Het programma startte om 20.30 uur en duurde tot ver na middernacht. Het marktaandeel was 44,1 procent. Dat blijkt uit de gegevens van Stichting KijkOnderzoek.

Om 21.36 uur keken de meeste mensen, net nadat de tweede exitpoll bekend was gemaakt. Op dat moment hadden bijna 3,4 miljoen mensen de televisie ingeschakeld op NPO 1. In totaal hebben 6,7 miljoen Nederlanders van 6 jaar en ouder kortere of langere tijd gekeken naar de uitslagen bij de NOS.

Gelijktijdig werd op RTL 4 het programma RTL – De Uitslagenavond uitgezonden, met het gelegenheidsduo Humberto Tan en Merel Westrik, en daarmee bereikte de zender gemiddeld 817.000 kijkers.
    
De VVD is veruit de grootste partij geworden met 33 zetels. Dat is een verlies van 8 ten opzichte van de vorige verkiezingen, maar aanzienlijk meer dan de peilingen en de eerste uitslagen voorspelden. De PVV wordt de tweede partij van Nederland volgens de voorlopige prognose van het ANP en komt uit op 20 zetels. Meer dan 95 procent van de stemmen is inmiddels geteld; kleine verschuivingen zijn nog mogelijk.

Tijdens de uitslagenavond van de NOS gebruikte de omroep augmented reality-toepassingen om de uitslagen te tonen. De bedoeling was dat de exitpoll om 21.00 uur in de studio op de vloer werd geprojecteerd, maar dat ging niet helemaal goed. Alle partijen stonden in de visualisatie op 0 zetels. Iets later werkte het systeem wel goed.

Bron: BM

Bericht delen