Woensdag 17 januari 2018

RTL schrapt De Succesfactor

RTL Nederland heeft besloten de uitzendingen van het awardprogramma De Succesfactor op RTL 7 per direct te schrappen nu het VARA-programma Rambam de omroep donderdagavond in een uitzending zal beschuldigen van oplichterij.

‘We hebben de uitzending van Rambam kunnen bekijken. Dit is een zeer ernstige zaak. Wij hebben dit verder onderzocht en naar aanleiding van onze bevindingen zijn wij genoodzaakt per direct het betreffende programma niet meer uit te zenden’, laat de omroep weten in een reactie.

Rambam richtte een fictief uitzendbureau op om aan te tonen dat de ondernemersprijs van de Succes Awards, waarop het programma gebaseerd is, doorgestoken kaart is. Rambam sleepte een ondernemersprijs in de wacht met het niet-bestaande bedrijf.

Volgens de makers van Rambam is de prijs een uitgekookt verdienmodel. ’Zogenaamde winnaars betalen 12.750 euro (ex. btw) om bovenaan te eindigen in hun branchecategorie. Daarvoor ontvangen ze niet alleen een prijs, maar ook een item in het programma De Succesfactor op RTL 7’, zo stelt Rambam.

Uit het speurwerk van Rambam blijkt dat voor iedere deelnemer een nieuwe branchecategorie in het leven wordt geroepen, zodat iedereen wint. De Succes Awards kent branchewinnaars in ruim 500 verschillende categorieën. Geschat wordt dat er daarmee een omzet van ruim zes miljoen euro is gegenereerd.

Bron: Rambam/De Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen