Woensdag 17 januari 2018

RTL belooft onderzoek naar hulpprogramma's

RTL gaat uitzoeken of deelnemers aan zijn hulpprogramma’s goed worden behandeld. De zenderorganisatie heeft dat toegezegd aan staatssecretaris Dekker, zei hij in een debat over de mediabegroting. Aanleiding is de berichtgeving van NRC Handelsblad over RTL-programma’s over mensen in psychische nood.

Het Kamerdebat ging aanvankelijk over het functioneren van de publieke omroep, maar de SP en D66 begonnen over het commerciële RTL. Uit de NRC-artikelen zou blijken dat RTL misbruik maakt van kwetsbare mensen.

Deelnemers aan het programma Geef mij nu je angst zouden strikt geheime contracten moeten tekenen en afhakers zouden een forse boete krijgen.

Ook staat volgens NRC in de contracten dat de deelnemers, die met angst- en dwangstoornissen kampen, niet zonder toestemming met de pers mogen praten of zich negatief mogen uitlaten over het programma en de therapie die ze moeten volgen.

Dekker zei dat hij er vertrouwen in heeft dat er snel duidelijkheid komt. Volgens hem is RTL “heel betrokken bij de gevoelens van Nederland”. Hij wees er wel op dat RTL niet onder Nederlands toezicht staat, omdat de zenders strikt genomen Luxemburgs zijn. RTL is bovendien vrij om contracten af te sluiten.

SP-Kamerlid Van Dijk is tevreden over de toezegging van RTL om de Tweede Kamer binnenkort te informeren.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen