Dinsdag 16 januari 2018

RTL Nieuws wil stukken MH17 openbaar

RTL Nieuws is niet tevreden over de manier waarop het kabinet stukken over de afhandeling van de ramp met MH17 heeft aangeleverd. Daarom wordt bezwaar ingediend bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Vandaag maakte het kabinet in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur informatie over de afwikkeling van de ramp openbaar. In totaal zijn er 254 documenten beschikbaar, maar 89 daarvan werden niet openbaar gemaakt. Negentien documenten zijn helemaal openbaar gemaakt, 146 documenten slechts voor een deel. Dat betekent dat in die stukken onderdelen onleesbaar zijn gemaakt. De meeste stukken zijn ‘gezwart’ omdat ze volgens het kabinet bedoeld zijn voor ‘intern beraad’.

Volgens adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws gaat het om belangrijke passages. “Het weigeren en zwarten van zoveel documenten is een provocatie. Het is voor RTL Nieuws niet mogelijk het kabinet te controleren als zoveel geheim blijft. We willen ieder geval de relevante feiten, zodat een serieuze reconstructie mogelijk wordt van het optreden van het kabinet.”

Dat RTL Nieuws bezwaar aantekent tegen de beslissing van het ministerie van Justitie, betekent dat die nog eens tegen het licht moet worden gehouden en een nieuw besluit kan worden genomen. “We gaan naar de rechter als er geen beter besluit komt”, aldus Klein over die procedure.

Bron: RTL/Broadcast Magazine

Bericht delen