Dinsdag 16 januari 2018

RTL Nieuws naar rechter voor overheidsstukken

RTL Nieuws eist openbaarmaking van ambtelijke stukken rond een militaire interventie in Syrië. De redactie spant een kort geding aan tegen het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws heeft donderdag een kort geding aangevraagd bij de rechtbank Midden-Nederland. Hij wil zo de adviezen van de ambtenaren aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken boven tafel krijgen.

Timmermans maakte vorige week wel het advies van de externe volkenrechtelijk adviseur van zijn ministerie openbaar, maar niet het advies van zijn eigen ambtenaren. Toen de RTL-redactie daarom vroeg, kreeg die nul op het rekest.

“Wij vinden dat dit advies openbaar moet zijn, zeker omdat Timmermans suggereert dat een eventuele actie tegen Syrië wel legitiem kan zijn”, vindt Klein. “We denken dat er een groot maatschappelijk belang is bij openbaarmaking, dat het parlement dit advies ook zou moeten kennen.”

Volgens RTL Nieuws hindert Buitenlandse Zaken de persvrijheid door het document niet openbaar te maken. Het is nog niet bekend wanneer het kort geding dient.

Bron: RTL Nieuws

Bericht delen