dinsdag 16 januari 2018

'RTL Nieuws diverser dan NOS Journaal'

RTL Nieuws brengt meer migranten in het algemene nieuws dan het NOS Journaal. Bij het commerciële nieuwsbulletin lijkt diversiteit in het algemene nieuws onderdeel van het beleid. “Nadat prins Friso onder een lawine terecht was gekomen, interviewde RTL Nieuws een jonge Zuid-Amerikaanse specialist uit Groningen, en niet de zoveelste witte man van in de vijftig uit de Randstad”, zegt onderzoeker Jessika ter Wal van kenniscentrum voor media en diversiteit, Mira Media.

Zij deed in het kader van het internationale MEDIVA-project onderzoek in Nederland naar de mate waarin personen van allochtone afkomst zijn terug te zien in items van het prime time-televisienieuws en in artikelen in dagbladen. Het ging om een steekproef van vijf weken binnenlands nieuws van RTL Nieuws, het NOS Journaal, de Volkskrant, het AD en Metro.

RTL Nieuws wil, volgens Ter Wal, een afspiegeling van de samenleving zijn. “Daar gaat het niet om de verschillen, maar om de overeenkomsten. Hoge benzineprijzen bijvoorbeeld. Daar heeft iedereen last van, ook migranten. RTL brengt dan zoveel mogelijk verschillende mensen in beeld. Bij de NOS gebeurt dat minder, hoewel zij uiteraard ook die afspiegeling zoeken.”

Lees verder bij Wereldjournalisten.nl 

Bericht delen