Article header image

Rozendaal wint Filmprijs van de Stad Utrecht

Woensdag is tijdens de Openingsavond van de 32e editie van het Nederlands Film Festival de winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht 2012 bekendgemaakt, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival. Regisseur Jeroen S. Rozendaal won de prijs voor zijn korte documentaire Interzone – Gedichten van Bart Chabot. De prijs bestaat uit een beeld van de Utrechtse kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van € 5.000,-. Jeroen S. Rozendaal ontving de prijs uit handen van burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht.

De winnende documentaire is deels gedramatiseerd, waarbij de hoofdpersoon tijdens een tournee in zijn hotelkamer terechtkomt in de gedichten van Bart Chabot. Medewerkers zijn Raymond Thiry, Remco Campert, Gerrit Komrij, Tjitske Jansen, Anton Corbijn en Ronald Giphart. Tijdens het maken van de film werd Chabot ziek, met ingrijpende gevolgen.

De productie is voorgedragen door een onafhankelijke jury, die dit jaar bestaat uit Sonja de Leeuw (professor Film en Televisie aan de Universiteit Utrecht), Vicky Serao (directeur van Scriptschool en Head of Talent bij Binger Filmlab) en Ben van Lieshout (regisseur, scenarioschrijver en producent).

Naast de Filmprijs van de Stad Utrecht is woensdag het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2012 door Marleen Gorris overhandigd aan actrice Willeke van Ammelrooy (1944). Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt toegekend door het bestuur van de Stichting Nederlands Film Festival aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

Bron: NFF

Bericht delen