Woensdag 17 januari 2018

Rotterdammer veroordeeld voor illegaal tonen films

Een 23-jarige Rotterdammer die op een Facebookpagina onder meer films toonde die nog in de bioscoop draaien moet 7.500 euro betalen aan Brein.

Eerder deze week berichtte het Algemeen Dagblad over deze pagina. Het ging onder meer om films die nog in de bioscoop draaien. 

De anonieme beheerder wierf gebruikers met de slogan ‘Kijk naar de beste films op Live Bioscoop direct in HD met ondertiteling gratis’. Zelf probeerde de man wel geld te verdienen met zijn illegale activiteiten door middel van de verkoop van advertentieruimte op zijn pagina en de oproep geld te doneren. Zo kon Brein ook zijn identiteit vaststellen.

De populariteit van de site steeg de afgelopen tijd tot boven de 26.000 gebruikers. Zij konden de pagina volgen en herinneringen ontvangen voor de vertoningen. Ook konden zij stemmen op verschillende films en de streams op hun eigen pagina delen.

Op negeren van het verbod staat een dwangsom van 2.000 euro per dag tot een maximum van 50.000 euro. Brein heeft een schikking getroffen voor 7.500 euro en een bericht op de pagina waarom deze gesloten is. Ook komen eventuele verdere inkomsten toe aan Brein. 

“Dit is gewoon diefstal van inkomsten van bioscopen en rechthebbenden”, zegt Brein-directeur Tim Kuik. “Daar moest zo snel mogelijk een eind aan komen. Daarom hebben wij ook gekozen voor een ex parte rechterlijk verbod met dwangsom in plaats van eerst zelf te sommeren.”

Bron: Brein/BM

Bericht delen