Dinsdag 16 januari 2018

Rick Nieman kritisch over nominaties voor De Tegel

RTL Nieuws-presentator Rick Nieman heeft zich in een mail aan RTL-collega’s kritisch uitgelaten over de nominaties voor de journalistieke prijs De Tegel. Hij stelt vast dat alleen programma’s van de publieke omroep zijn genomineerd.

Van de zes nominaties in de categorie televisie (drie voor nieuwsprogramma’s en drie voor achtergronden) is er één voor de NOS, twee voor Netwerk, één voor NCRV Dokument, en één voor Andere Tijden (VPRO, NTR). Tot de jury behoren Ad van Liempt, (ex-NOS en ex-Andere Tijden), Wouke van Scherrenburg (ex-NOS) en Cees Labeur (ex-Netwerk en ex-NCRV).

Nieman schrijft: “Wél genomineerd is NOS radio voor ‘de val van het kabinet’. Niet genomineerd: RTL Nieuws voor… ‘de val van het kabinet’. Terwijl Frits Wester die val eerder meldde dan de fractievoorzitters het wisten. Niet genomineerd: het Carrédebat, een uniek samenwerkingsverband tussen vier commerciële partijen. Wel genomineerd: het NOS Journaal voor ‘de brief van Klink’, één gelekte brief van een belanghebbende met een eigen agenda”. De laatstgenoemde uitzending werd overigens gepresenteerd door Sacha de Boer, de partner van Nieman.

De presentator besluit zijn mail als volgt: “Leve de journalistieke onafhankelijkheid. Zullen wij voortaan gewoon niet meer meedoen met deze onzin? Wat een schertsvertoning…”

Bron: Dagelijkse Standaard/Broadcast Magazine

Bericht delen