Article header image

'Religie moet meer aanwezig zijn bij omroepen'

Religie moet een prominentere rol spelen bij publieke omroepen en kerkelijke journalistiek moet op tijdstippen en zenders verschijnen waar die een breed publiek kan bereiken. Althans als het aan het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK) ligt. De omroep organiseert op vrijdag 20 augustus in Hilversum een symposium over de rol van religie in het publieke bestel.

Onder anderen oud-premier Ruud Lubbers, omroepcoryfee Ton F. van Dijk mediabisschop Frans Wiertz gaan tijdens het symposium in debat over deze en andere vragen. Dat gebeurt onder leiding van RKK-presentator Wilfred Kemp.

Volgens Leo Fijen, hoofd RKK Zendtijd moet de discussie over de rol van religie in het publieke bestel verplaatst worden van de achterkamers naar het grotere publiek. “Op dit moment wordt religie gemarginaliseerd. Religieuze programma’s op radio en televisie verdwijnen naar tijdstippen waar ze enkel te zien of te beluisteren zijn door de eigen achterban.”

Met het symposium wil het RKK een start maken om meer plaats te creëren voor kerkelijke journalistiek. “Religie is een grotere rol in het publieke domein gaan spelen. Daarom worden onze programma’s op diverse zenders uitgezonden. Wij willen uitdragen dat religie voor iedereen is, of je nou kerkelijk bent of niet,” aldus Fijen.

Bron: De Stentor

Bericht delen