dinsdag 16 januari 2018

Regionalen sturen 2e brandbrief naar Eerste Kamer

De redactie- en ondernemingsraden van de dertien regionale omroepen hebben in een brandbrief aan de Eerste Kamer opnieuw hun zorgen geuit over de voortdurende bezuinigingsdrift en veranderingen bij hun organisaties. De onduidelijkheid en onrust is sinds de eerste brief van 13 december 2015 niet afgenomen, aldus de ondertekenaars.

De regionale omroepen hebben van het kabinet per 1 januari 2017 een bezuinigingsopdracht van zeventien miljoen euro opgelegd gekregen. Deze moet worden gerealiseerd uit onder meer gedeelde techniek – goed voor acht miljoen euro – en samenvoegen van functies als personeelszaken, administratie en sales, goed voor vier miljoen. Zo ligt er nog altijd een gat van vijf miljoen.

Het in elkaar vlechten van dertien omroepen met eigen uitzend- en redactiesystemen kost in eerste instantie meer geld dan dat het oplevert. “Dit harmoniseren levert pas na een aantal jaren geld op”, schreven de raden in december. Deze wetenschap betekent dat het simpelweg onhaalbaar is om de bezuinigingsopdracht te realiseren, herhalen de briefschrijvers.

De opmerking van staatssecretaris Dekker in de Tweede Kamer dat het gat van vijf miljoen met bezuinigingen op de back-office gedicht kan worden, is volgens hen een foute voorstelling van zaken: “De clusters hébben geen back-office meer”, aldus de raden. De redacties vrezen daarom rechtstreeks met bezuinigingen te maken te krijgen, ondanks stellige verklaringen van fracties in de Eerste en Tweede Kamer dat de bezuinigingsopdracht geen negatief effect mag hebben op programma’s en journalistieke kwaliteit.

Dat eind december de nieuwe Mediawet vertraging opliep, heeft de onzekerheid bij de regionale omroepen vergroot. Een Raad van Toezicht voor de nieuw te vormen koepelorganisatie Regionale Publieke Omroep (RPO) is daarmee ook vertraagd. “Hierdoor kunnen noodzakelijke stappen om tot besparingen te komen niet in gang worden gezet”, stellen de redactie- en ondernemingsraden; de invoerdatum van 1 januari 2017 is daarmee volgens hen onhaalbaar.

Bron: NVJ/Broadcast Magazine

 

Bericht delen