Article header image

'Rechters klaar voor tv-camera's'

Rechters in Nederland zijn klaar voor de komst van camera’s in de rechtszaal, stelt strafrechter Frans Bauduin. De onlangs opgestapte vice-voorzitter van de Amsterdamse rechtbank meldde in het tv-programma Buitenhof dat hij het prima vindt dat het publiek volgend jaar rechtszaken online kan volgen.

Bauduin verwacht dat Nederlanders meer begrip zullen krijgen voor rechterlijke beslissingen als ze de rechtspraak via internet kunnen volgen. Hij waarschuwde er overigens wel voor dat het merendeel van de zaken nogal saai is voor het gemiddelde publiek.

Bauduin pleit ook voor de aanstelling van een vertegenwoordiger van de rechterlijke macht die in praatprogramma’s kan meepraten over zaken als zwaarder straffen of het recht op wraak. Rechters kunnen tijdens een proces geen publieke uitspraken doen; ze mogen alleen na de uitspraak op een zaak ingaan, vindt Bauduin.

Hij gelooft dat zo’n speciale woordvoerder meer begrip in de samenleving zou kunnen kweken voor de rechtsgang. De Raad voor de Rechtspraak wil vanaf 2013 eens per maand beelden van een geselecteerde rechtszaak online zetten op rechtspraak.nl. Als daar veel belangstelling voor is, wordt het aantal rechtszaken met camera verder uitgebreid.

Bron: RNW

Bericht delen