dinsdag 16 januari 2018

RCC ziet geen bezwaar tegen spot NEM

De Reclame Code Commissie heeft uitspraak gedaan inzake de commercial ‘Ik Zeg Zon’ van de Nederlandse Energie Maatschappij. De Bond tegen Vloeken is ontevreden over de uitspraak. De commissie erkent namelijk enerzijds dat de commercial wel kwetsend kan zijn, maar vindt de spot niet ‘nodeloos kwetsend’.

De Bond tegen Vloeken stelt: “In de commercial van de NEM wordt respectloos met het scheppingsverhaal omgegaan. De Reclame Code Commissie oordeelt echter dat de commercial niet ‘in strijd met de goede smaak of het fatsoen’ is. Het verwijzen naar of gebruik maken van het scheppingsverhaal is volgens de commissie op zich niet laakbaar. Wel ziet de commissie in dat de commercial niet door iedereen zal worden gewaardeerd.”

Het animatiefilmpje legt een link tussen het scheppingsverhaal en een commerciële actie voor zonne-energie. “Ik zeg, doen!”, laat ‘God’ aan het eind van het filmpje weten. De Bond stelt: “Dat deze commercial wordt toegestaan kan worden gezien als vrijbrief voor reclamemakers om religieuze gevoelens te kwetsen. De Bond tegen Vloeken wijst Nederland op het belang van respectvolle omgang. Taal doet iets met mensen.”

De uitspraak is nog niet onherroepelijk zolang de appeltermijn nog loopt.

Bron: Kerknieuws.nl/Broadcast Magazine

Bericht delen